A csereklub működése

Új tag felvétele

A csereklub tagja az lehet, aki elfogadja elveinket, egyetért céljainkkal, és a tagfelvételi űrlap kitöltésével kinyilatkoztatta belépési szándékát. A belépéshez szükséges még 2 ajánló, akik kezességet vállalnak a jelölt tisztességes szándékait illetően. Ajánló csak az a klubtag lehet, aki már eladott és vett is valamit a klubban.
A tagfelvételi űrlapon a jelölt meg kell adja: a teljes nevét, a mobiltelefonszámát, az e-mail címét és a lakcímét. Választania kell egy egyedi azonosítót, egy rövid nevet, amivel a többi klubtag hivatkozhat rá a cserék lebonyolítása során. Az azonosító minimum 5 karakter hosszú, csak betűket és számokat tartalmazhat, a kis- és nagybetűk nincsenek megkülönböztetve. Egy a lényeg: kimondható legyen, mert az azonosító a klubon belül publikus!
A jelölt meg kell adja mindkét ajánlójának azonosítóját is! Ha valaki a klubtagok közül csak egy embert ismer, akkor keresse meg őt, és az a tag majd elmondja, hogy mi a teendő. Ha a jelölt senkit sem ismer, akiről tudja, hogy klubtag, akkor a kapcsolatfelvételnél jelezze érdeklődését vagy belépési szándékát, és egy-két napon belül e-mailben megkeresi őt valamelyik tag, és meghívja egy személyes találkozóra.
A tagfelvételi űrlap elküldése után az ajánlókat értesíti a program a jelölt belépési szándékáról. Amikor mindkét ajánló visszaigazolja a klub felé, hogy támogatásáról biztosítja a jelöltet, akkor a jelölt e-mailben megkapja a belépéshez szükséges jelszavát. A jelszó esetében fontos megemlíteni, hogy a kis- és nagybetűk különböznek!
Ezek után az új tag köteles az azonosítójával és a jelszavával bejelentkezni a programba, ahol a saját adatainak karbantartásánál megváltoztathatja jelszavát, mivel az e-mailben kapott jelszó eléggé megjegyezhetetlen. Más esetben a tag akkor is köteles megváltoztatni jelszavát, ha gyanítja, hogy valaki megtudta azt.
A következő lépés: a kínálat felvitele. Az új tagnak rögzítenie kell a programban, hogy milyen szolgáltatásokat és termékeket tud felajánlani a közösség számára. Itt csereértéket (irányárat) is meg kell adnia. Ennek kialakításához a program segítséget nyújt, támpontot ad. Ettől azonban jobb módszer az, ha a tag a kínálatoknál rákeres, hogy mások mennyiért kínálnak hasonló terméket, szolgáltatást.
Miután az új tag rögzítette kínálatát, onnantól kezdve teljes jogú taggá válik. Cseréket bonyolíthat le. Kezdheti úgy is, hogy először ő vesz igénybe szolgáltatást, majd később az ő termékét, szolgáltatását veszik igénybe más tagok.

A csere lebonyolítása


A tagnak szüksége van valamilyen termékre vagy szolgáltatásra, és a kínálatok között erre rákeres. A program megjelenít néhány találatot, ahol feltünteti az adott dolog irányárát, mellette a felkínáló nevét, telefonszámát, e-mail címét, lakcímét és az átlagos osztályzatát. Igen, az átlagos osztályzatát, mivel minden egyes csereügylet után az igénybe vevő tag 1-től 5-ig, mint az iskolában, osztályozza az eladó szolgáltatását, termékét.
A tag tehát választ a kínálatok közül és felveszi a kapcsolatot a másik féllel. Megbeszélik a cserét, megalkusznak a csereértékben. Az ügylet lebonyolítása után a vevő a program segítségével átutalja a kialkudott összeget az eladónak. Ezáltal a vevő egyenlege csökken, és ugyanilyen mértékben az eladó egyenlege növekszik.
Minden tag 0 (azaz: nulla) egyenleggel lép be a csereklubba. Mivel a klubon belül sem pénz, sem jövedelem nem keletkezik, az összes tag egyenlegének összege mindig = 0 !

Egy egyszerű példa jól szemlélteti a csereklub működését.


Sándor lenyírta a füvet Jóskáék kertjében 300 koronáért, egy másik alkalommal Jóska segédmunkát végzett Pista mellett 500 koronáért, eközben Marika finom házikolbászt vett Pistáéktól 500 koronáért, és megvarrta Sándor nadrágját 120 koronáért, melyet az fűnyírás közben elszakított.
Tételezzük fel, hogy az ábrán szereplő tagok mindegyike új belépő volt, tehát mindegyiknek 0 volt az egyenlege. A négy csereügylet után, amikor mindannyian átutalták a kialkudott összeget, az ábrán zöld színnel jelölt értékre változtak egyenlegeik. Számoljunk utána: ha mind a négy egyenleget összeadjuk, nullát kapunk! Ez egy nagyon egyszerű ábra volt, de képzeljük el azt, amikor több száz tag bonyolít le egymás között cserét oda-vissza! Lássuk be azt is, hogy hivatalos pénzt senki sem használt, mégis el lett végezve minden munka, a szükségletek ki lettek elégítve!

Vissza